Het verhaal achter: ‘Libr Workspace‘

Het verhaal achter: ‘Libr Workspace‘

686
1
DELEN

HET VERHAAL ACHTER LIBR WORKSPACE

Tekst en foto’s: Redactie De Hulsberger

VOLGENS DE STATISTIEKEN VAN HET CBS KENT NEDERLAND MEER DAN 1 MILJOEN ZELFSTANDIG ONDERNEMERS EN KOMEN ER DAAR JAARLIJKS RUIM 120 DUIZEND BIJ. HET OVERGROTE DEEL HIERVAN START ALS ZZP’ER (ZELFSTANDIGE ZONDER PERSONEEL). WAAR ZELFSTANDIG ONDERNEMERSCHAP EEN HOOP VOORDELEN HEEFT, ZIJN ER OOK ENKELE NADELEN. EEN VAN DEZE NADELEN IS HET FEIT DAT HET SOMS BEST VERVELEND KAN ZIJN OM DAG IN DAG UIY NIET TOT WEINIG MET ANDERE MENSEN IN CONTACT TE KOMEN. DAT IS DE REDEN WAAROM JIM COUMANS EN STAN PINKAARTS LIBR WORKSPACE IN DE OUDE BIBLIOTHEEK VAN HULSBERG HEBBEN GEREALISEERD.

Toen ik in maart van 2013 besloot om me in te schrijven bij de kamer van koophandel om te starten met mijn bedrijf, werkte ik vanuit thuis en werd een deel van de woonkamer omgebouwd tot werkplek. Aanvankelijk werkte dat prima, maar al vrij snel realiseerde ik me dat dit niet ideaal was. Het was lastig om klanten te ontvangen, samenwerken/vergaderen met partnerbedrijven was lastig en bovendien was de grens tussen werk en privé compleet vervaagd. In december van dat jaar verhuisden we met nog twee andere partnerbedrijven naar een kantoortje in Valkenburg aan de Geul. We hadden drie kleine ruimtes van +-12 vierkante meter op de tweede verdieping en boven een horecazaak. Hoewel we nu met z’n allen in één gebouw zaten, zaten we nog steeds apart en alleen in onze ruimte. Het was een grote verbetering ten opzichte van de eerdere situatie, maar het was nog niet optimaal.’

Eind 2015 besloten we om actief op zoek te gaan naar iets nieuws. Maar wat voor iets nieuws dan? Hoe ziet een ideale werkplek er volgens ons uit? Wat volgde waren vele besprekingen, brainstorms en bezichtigingen, maar werd het lange tijd niet concreet omdat de prijs, locatie of de ruimte niet voldeed aan hetgeen wij voor ogen hadden.’ aldus Coumans.

Pinkaarts vervolgt: ‘Tijdens een gesprek met een van de adverteerders van De Hulsberger werden we erop attent gemaakt dat de oude bibliotheek in Hulsberg leeg stond en dat met op zoek was naar een nieuwe bestemming voor deze ruimte. We hebben daarop contact gezocht met het bestuur van de stichting en hebben onze plannen aan hen voorgelegd. Van beide kanten werd er positief gereageerd; wij over de ruimte en de mogelijkheden die het bood, het bestuur over het initiatief.’

Dat inititief heet Libr Workspace. Het woord Libr, uitgesproken als ‘Helper’, is een afkorting van het Engelse ‘library’ en dus refereert naar de ruimte waar we gevestigd zijn, terwijl het woord ‘workspace’ precies zegt wat het concept is: een werkruimte.

De ruimte is ruim 120 vierkante meter groot en heeft dus plaats voor flink wat werkplekken. We zijn op 1 juli begonnen met vier deelnemers, krijgen vanaf 1 september een vijfde deelnemer bij en uiteindelijk hopen we door te groeien naar 10 deelnemers.

Van de huidige ‘bewoners’ zijn er een aantal full-time aanwezig en een aantal twee tot drie dagen per week. Een werkplek huren kan echter al vanaf 1 dag per week.

‘We bieden in principe drie varianten aan, namelijk:
– Full-time huur: Je krijgt dan 24/7 toegang tot het gebouw en een vaste werkplek.
– Part-time/Flex huur: je huur dan vanaf 1 dag per week en hebt op de dag waarop je gehuurd hebt toegang van 7.00 uur t/m 19.00 uur. Je hebt dan mogelijk wisselende werkplekken.
– Gebruikers huur: Je wilt geen huurcontract voor een langere periode, maar je weet wel dat je op bepaalde datum(s) graag gebruik wilt maken van de faciliteiten, dan kun je een flexwerkplek op deze specifieke datum(s) huren.

‘Wat Libr Workspace verder bijzonder maakt is dat, doordat we het in de oude bibliotheek van Hulsberg doen, we er direct aan bijdragen dat het gemeenschapshuis De Lange Berg haar exploitatie rond krijgt en dus kan blijven bestaan. Als jongens van het dorp, vinden we dat bijzonder belangrijk. Het is dan ook mooi dat wij hier ons steentje aan kunnen bijdragen. Het is mooi om te zien dat andere ondernemers uit Hulsberg ook hun steentje willen bijdragen aan dit concept. We hebben in de eerste maand van allerlei kanten hulp aangeboden gekregen; van het verven van een wand tot aan het onkruid en groenwerk voor de deur verwijderen en van het bouwen van een tussenwand tot sponsoring van kantoormeubilair.’

‘We willen graag dat het een creatieve werkplek wordt waar weinig moet en veel kan. Op het moment dat iemand een suggestie heeft om het concept te verbeteren, dan staan we doorvoor open. Het is belangrijk dat iedereen zich hier op zijn of haar plek voelt en met plezier naar het werk komt. ‘Samen is beter dan alleen’; daar geloven wij in. Als je ook wilt samenwerken, neem dan contact met ons op!

Huren? Wat kun je verwachten: – Bureau van 1,60m x 0,80m – Bureaustoel – Een snelle internetverbinding – Camerabewaking

JIM COUMANS & STAN PINKAARTS
Q SCHOOLSTRAAT 9
6336 AN HULSBERG

WWW.LIBR.NL
06 23 89 1015
WORKSPACE@LIBR.NL

OPENINGSTIJDEN MA-VR 07.00 – 19.00 UUR

EEN WERKPLEK HUREN BIJ LIBR WORKSPACE KAN VANAF 1 DAG T/M FULL-TIME (24/7)

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER