Hulsbergse Hobby: Frans Heiligers

Hulsbergse Hobby: Frans Heiligers

1049
0
DELEN

Al vanaf kinds af aan werd Frans Heiligers gegrepen door de oorlog wanneer hij met de lagere school de Amerikaanse begraafplaats in Margraten bezocht.

Toen Frans erachter kwam dat zijn opa een graf geadopteerd had in Margraten wist hij zeker dat hij ook zijn manier van respect wilde tonen aan diegene die ‘om de vijand weg te jage, hun laeve hubbe motte wage’ , zoals zo mooi bezongen wordt in het prachtige lied van de Schintaler: Mergraote. Want zonder hen ‘die hie zien laeve hubbe vergoajd, veur ‘n klein land wovan ze neet weeste dat het ’t goaf’, hadden wij het begrip ‘vrijheid’ nooit gekend. In 1979 adopteerde Frans zelf een van de 8301 graven in Margraten. Nadat het graf geadopteerd was kon de zoektocht beginnen om het witte kruis met de naam ‘Orven Frisby’ een gezicht te geven. Echter kwam Frans er al snel achter dat deze zoektocht wel eens heel moeilijk zou kunnen worden toen hij ontdekte dat het archief waarin veel informatie over deze soldaat opgeborgen lag was afgebrand. Bij toeval kreeg hij toch weer een aanknopingspunt in zijn zoektocht toen hij werkte bij de Brandweer in Heerlen en een groep Amerikanen met een oorlogsveteraan in hun midden de kazerne in Heerlen bezocht. De zoon van een van deze brandweerlieden hielp Frans om te achterhalen of Orven Frisby nog nabestaanden in Amerika had.

En dit bleek zo te zijn. Orven was een jonge kerel uit Ohio en Frans ontdekte dat hij nog een levende broer had. Via hem kwam hij in contact met een oude klassenleidster en zij bezorgde Frans een oude foto van Orven. Eindelijk was zijn missie geslaagd! Vervolgens kwamen de nabestaanden uit Amerika over naar Nederland om te kunnen zien waar Orven’s laatste rustplaats is. Dit was precies op het moment dat de aanslagen op de Twin Towers werden gepleegd in Amerika. Dit maakte het bezoek nog veel indrukwekkender en even leek het alsof de tijd had stil gestaan.

De nieuwsgierigheid naar de jonge soldaat groeide alsmaar waardoor Frans op zoek ging naar meer informatie. Zo wist hij de precieze drop zone tijdens D-Day in Normandië te achterhalen, vlakbij het plaatsje St. Marie Eglise. Nadat de missie in Frankrijk was geslaagd trok de Amerikaan met zijn 82e Airborn Divisie richting Nederland voor operatie Market Garden, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie werd Orven fataal. Op 28-9-1944 sneuvelde hij in Son & Breugel op 21 jarige leeftijd.

Nog steeds bezoekt Frans jaarlijks het graf in Margraten op deze datum en reist hij vaak naar Normandië met een van zijn oorlogsvoertuigen welke hij door de jaren heen heeft verzameld. Zo bezit hij op dit moment een jeep uit 1944 welke na de oorlog is achtergebleven in Eys en een Harley uit 1942, afkomstig uit Polen.

Met zijn voertuigen neemt Frans dikwijls deel aan bevrijding defilés. Voor hem is het erg belangrijk dat er met veel respect wordt omgegaan met dit verleden en probeert dit over te dragen aan de jongere generaties, zijn kleindochter bijvoorbeeld.

GEEN REACTIES