Hulsberger aan ‘t woord: Rene Slangen

Hulsberger aan ‘t woord: Rene Slangen

1410
0
DELEN

Mijn naam is Rene Slangen, ben 47 jaar, geboren in Heerlen en getogen in Hulsberg, als jongste kind samen met 2 zussen (Antoinette – Marjo) en 1 broer (Ron). Ik woon samen met Lucienne, heb 2 zonen Luka en Zef. Wij wonen aan de Dr. Poelsstraat 55, in mijn vroegere ouderlijke woning.

Ik ben altijd gehecht geweest aan Hulsberg. Op een 1,5 jaar na (“toen get vlinders in de boek mich de kop op hol heije gebracht en ich doadoor in Brunssum woar beland“) heb ik altijd in Hulsberg gewoond. Een mooi dorpje, dat vroeger wel een stuk levendiger was dan nu, met tig café’s en zelfs 4 discotheken. Dat mis ik nu wel een beetje aan Hulsberg. Al moet ik wel zeggen dat er met de Math Huijts kirmismoandig een mooi nieuw evenement in het leven is geroepen.

Ik ben altijd nostalgisch ingesteld, dus ik denk vaak terug aan mooie gebeurtenissen uit mijn jeugdjaren. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de grote tentfeesten op het Europaplein, het Filarskis handbal toernooi, het buurtvoetbaltoernooi van de SV Hulsberg, de wielerwedstrijden midden door het dorp en het paalzitten bij Café ‘t Heukske. Maar ook het voetballen ‘mit de vrung” op het Beatrixplein, op de handbalveldjes of gewoon op straat en het “zwemmen” in de pierebadjes bij het sportpark blijven onvergetelijk.

Het echte dorpse karakter met al die kleine dorpswinkels vond ik ook altijd wel mooi en verrekte handig. “Veur ein los schruufke ff noa Frans Boesten“, “veur de lestste nuuj single oet de Top 40 kos ze terecht bie Hoebair van Bemelmans“ en “2 losse babbelaere van 10 cent kos ze toen nog koape bie Gerrit en Tan Triepels of de Parel”.

Dorpsfiguren zie je ook steeds minder. In mijn jeugdjaren had je bijvoorbeeld Joep van de Ramaeker, Huubke van Slangen, Mie van Huijts, Sjo A Campo, Harie en Wilma en ga zo maar door. Mensen die het hele dorp kende. Personen waar ook prachtige anekdotes over bestaan, zoals bijvoorbeeld over Harie en Wilma. Zij waren altijd ferventelijk supporter van de SVH. De SVH had ooit in het kader van een jubileumfeestweekend een receptie georganiseerd. Harie en Wilma hadden voor de jubilerende SVH een nieuwe voetbal gekocht, die ze eigenlijk samen zouden aanbieden tijdens de receptie. Harie en wilma waren zich thuis aan het voorbereiden om naar het feest te gaan. Wilma had met Harie afgesproken dat zij zich eerst wilde douchen en daarna hij zich kon opfrissen. Zo gezegd zo gedaan, maar toen Wilma lekker gedoucht was vertrok zij met voetbal richting feesttent. Harie bleef nietsvermoedend alleen achter onder de douche. Het vervolg kun je raden: Wilma overhandigde in haar eentje in de spotlight en met heel veel trots de nieuwe voetbal aan de SVH en een half uur later kwam Harie knoterend en scheldend de feesttent binnen. Hilarisch tafereel.

Actief in een vereniging ben ik van jongs af aan ook altijd geweest. Zo ben ik op mijn 5e jaar lid geworden van de SV Hulsberg. Een mooie vereniging en tijd waar ik ook geweldige herinneringen aan bewaar. Zoals de eigen jeugdtoernooien, de kampioenschappen met de A jeugd, het 1e en 3e elftal, de weekend-uitstapjes en de gezelligheid in de kantine met Jean en Tonnie van de Bogaert als uitbaters waarbij Jean ook wel eens in de maling werd genomen. Ook de vieringen met Henk van Gorcum als statige Sinterklaas, Jo Gijzen als olijke kerstman of Jo Huntjens als deskundige quizmaster mogen hierbij niet vergeten worden. Math Grouwels heeft ook nog een keer zijn opwachting gemaakt als Sinterklaas bij de sinterklaasmiddag van het 3 e team op de Trepkes. Nadat alle kinderen zijn aandacht en kadootjes hadden gekregen, was het echter niet volgens gewoonte “dag sinterklaasje dag“, maar wilde sint zich nog een pilsje drinken aan de bar, omdat hij toch wel dorst had gekregen. Maar na een uurtje of 2 zat Sint nog steeds aan de bar gezellig aan het bier, terwijl hij zich nu wel had ontdaan van mijter en baard, omdat hij het toch wel warm had gekregen. Ondertussen stoeiden en renden de vele kinderen gewoon door in het café, alsof er niks aan de hand was….

Nauw verbonden met de voetbalclub is de SVH revue altijd geweest. In 1969 in het leven geroepen om de voetbalprins uit te roepen wordt de revue tot op de dag van vandaag nog steeds georganiseerd. Een hele prestatie omdat het altijd vrijwilligers zijn geweest die al vanaf dag 1 jaarlijks een leuke avond met humor, dans en zang proberen te verzorgen voor de mensen van het dorp. Gezelligheid heeft altijd bovenaan gestaan.

Hiermee wil ik ook mijn bijdrage voor de rubriek “Hulsberger aan het woord “ afsluiten en wil ik de pen graag doorgeven aan de Olympische kampioene die in Hulsberg woonachtig is: Ada Kok.

Ada veel succes …..

GEEN REACTIES